Ένα από τα πιο δροσερά καλοκαιρινά φαγητά  είναι το τουρλού που λέγεται τουρλού όταν γίνεται στην κατσαρόλα και μπριάμ όταν γίνεται στο φούρνο.

Υλικά.
Δύο ξερά κρεμμύδια, κολοκυθάκια φρέσκα,μελιτζάνες,πατάτες,μαϊδανό άνηθο δυόσμο, φασολάκια, μπάμιες,ντομάτες ώριμες αλάτι λάδι κόκκινο πιπέρι και μαύρο.
Βάζουμε το λάδι με τα κρεμμύδια να καβουρδισθούν ελαφρά, και κατόπιν ρίχνουμε τα  χορταρικά μας  πλυμένα και χοντροκομμένα. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν με το νερό που βγάζουν τα ίδια. Αν βέβαια έχουμε δυνατή φωτιά πρέπει να βάλουμε νερό. Το φαγητό πρέπει να μείνει μόνο με το λάδι του.Για να μείνει μόνο με το λάδι του όταν είναι προς το τέλος καθόμαστε δίπλα στη κατσαρόλα και την κουνάμε να μην πιάσει το φαγητό.
Μπριάμ. Χρειαζόμαστε κρεμμύδια ξερά, πατάτες, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες.λίγα φασολάκια, μπάμιες άνηθο, δυόσμο, μαϊντανό αλάτι λάδι πιπέρι.
Κόβουμε τα λαχανικά μας σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μια λεκάνη. Τρίβουμε μέσα τα μυρωδικά και ρίχνουμε το αλάτι το λάδι το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να πάει το λάδι παντού. Τα ρίχνουμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου. Πολλές νοικοκυρές πριν τα βάλουν στο ταψί τηγανίζουν τις μελιτζάνες τα κολοκύθια και τις πατάτες. Τότε όμως το φαγητό μας μπορεί να είναι πιο νόστιμο είναι όμως πολύ βαρύ. Θ α ήθελα να προσθέσω πως 2000 και 1800 βαθμοί δεν υπάρχουν. Οι κουζίνες έχουν από 0 - 250 βαθμούς Κελσίου.
Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά.