Ένα από τα πιο δημοφιλή δέντρα, η ιτιά, δεν φημίζεται μόνο για την ομορφιά της αλλά και για τις μοναδικές φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Ευεργετικές ιδιότητες
Η ιτιά ανθίζει την άνοιξη σε υγρά δάση, αλλά κυρίως σε όχθες ποταμών και λιμνών. Τα φύλλα αλλά και η φλούδα της περιέχουν τανίνη, σαλικίνη, σαλικορτίνη, ιτεΐνη και οξικό ασβέστιο και θεωρείται ότι διαθέτουν αντιπυρετικές, αντιρευματικές, τονωτικές αλλά και στυπτικές, σπασμολυτικές ιδιότητες. Θεωρούνται επίσης αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της πέτρας της χολής και της ελονοσίας αλλά και στην επούλωση των πληγών.

Πού θα την βρείτε
Τα φύλλα και η φλούδα της ιτιάς μαζεύονται από το Μάιο μέχρι τον Ιούνιο. Μπορείτε να τα μαζέψετε μόνοι σας σε κάποια εξόρμησή σας στη φύση ή να τα προμηθευτείτε από καταστήματα με βότανα και να τα διατηρήσετε σε καλά κλεισμένο γυάλινο βάζο ώστε να προστατεύονται από την υγρασία.

Αφέψημα ιτιάς
Ανακουφιστείτε από το κρυολόγημα, τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, τις νευραλγίες και τα αρθριτικά με ένα αφέψημα που θα φτιάξετε βράζοντας 50 γραμμάρια φύλλα ιτιάς σε ένα λίτρο νερό και πίνοντας τρία φλιτζάνια την ημέρα. Εναλλακτικά μπορείτε να βράσετε ψιλοκομμένη φλούδα ιτιάς σε ένα φλιτζάνι νερό για ένα λεπτό. Αφήστε να κρυώσει για 15 λεπτά και σουρώστε πριν το πιείτε.

Αλλες χρήσεις
Από το ξύλο της ιτιάς φτιάχνονται κοφίνια και καλάθια αλλά και σπίρτα.
Επίσης χρησιμοποιείται στην παραγωγή χαρτοπολτού αλλά και στην ξυλογλυπτική, καθώς χαράσσεται εύκολα. Επίσης ο φλοιός της χρησιμοποιείται στη βυρσοδεψία, ενώ η σαλικίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε κάποια είδη της, χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική αφού αποτελεί την πρώτη ύλη της ασπιρίνης.

tip!
Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα βράζοντας ένα ποτήρι νερό με 40 γραμμάρια χλωρή φλούδα ιτιάς σε σκόνη. Αφήστε να κρυώσει και πιείτε το αφέψημα το βράδυ μετά το φαγητό.

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου απο myworld.gr