Τα παλιά τα χρόνια όλοι νηστεύανε και όλοι προσπαθούσαν να καθαρίσουν τα σπίτια τους αλλά και την ψυχή τους. Όμως αυτή η  Καθαρά Δευτέρα που ήταν αμέσως μετά τις Απόκρεω γίνονταν μια ακόμη γιορτή. Αλήθεια τι θα φάμε την καθαροδευτέρα; Εκείνο που όλοι γνωρίζουμε είναι πως το τραπέζι στρώνεται το πρωϊ με τις λαγάνες και τους χαλβάδες τις ελιές και τα τουρσιά και κλείνει το βράδυ με χίλιες δυο νοστημιές. Αλήθεια εμείς τι θα φάμε την Καθαροδευτέρα;Ήπειρος. Φασολάδα αλάδωτη, ελιές, τουρσί, χαλβά κρεμμυδάκια, σκόρδα, καλαμαράκια κονσέρβας. Για κεϊνους που τρώγανε λάδι σπανακόπιτα   χωρίς τυρί,  σαλιγκάρια καβούρια ντολμάδες με λάχανο σπανακόρυζο, και απαραίτητα πατάτες βραστές, σκορδαλιά με πατάτες ή με καρύδια χαλβά σιμιγδαλένιο, μπακλαβά και γλυκά του κουταλιού.

Τα χρόνια που πέρασαν έφεραν και στον  τόπο μας τον ταραμά τα χταπόδια τα καλαμάρια τις γαρίδες τα καβούρια τα όστρακα κλπ. Πως όμως αφήσαμε τη φασολάδα μας για τα καινούρια. Αν δε που την αφήσαμε. Κάθε νηστεία μπαίνει πρώτα το τσουκάλι με ένα όσπριο. Μετά θα κάνουμε τον ταραμά το χταποδάκι με μακαρονάκι ή στιφάδο ή ψητό, τα καλαμαράκια τηγανητά και ούτω καθ εξής. Τις γαρίδες ή τις καραβίδες τις κάνουμε ψητές ή με σάλτσα ώστε να τις σερβίρουμε με ένα πιλάφι. Τα καλαμάρια κονσέρβας είναι πολύ νόστημα και εύκολα ανοίγεις ξεπλένεις ρίχεις λεμόνι λάδι και έτοιμα. Επίσης τα έτοιμα μπορεί να είναι και τα ντολμαδάκια με κληματόφυλλα. Ο Βασιλιάς όμως της καθαράς Δευτέρας είναι ο χαλβάς με τις λαγάνες οι ειλιές και τα τουρσιά. Eμένα πιο πολύ από όλα τα τουρσιά μου άρεσαν οι μελιτζάνες  Οι  μελιτζάνες τουρσί όμως τώρα δεν είναι πια οι ίδιες μου άρεσαν  και οι σκορδαλιές  και οι πατάτες βραστές  με ρίγανη και αλάτι..Καρύδια αμύγδαλα και γλυκά . Βρε όπως έλεγε ο πατέρας μου αυτό δεν είναι νηστεία αυτό είναι ασωτία. Νηστεία είναι να φάμε λίγο χαλβά με λαγάνες  ελιές και τουρσάκια. Άντε και καμιά σκορδαλιά, ή  πορτοκαλοσαλάτα με πράσα. Βέβαια οι άνθρωποι θέλουν να βρήσκουν ένα τρόπο να γλεντούν και αυτό κάνουν. Είναι όμως πολύ καλό να νηστεύουμε γιατί αυτό μας βοηθάει σωματικώς και ψυχικώς.—  Φασόλια σαλάτα. Βάζουμε αποβραδύς τα φασόλια στο μούσκιο. Την καθαρά δευτέρα το πρωί τα βάζουμε να βράσουν με δυο κρεμμύδια ξερά.. Όταν βράσουν να μη λιώσουν τα κάνουμε σαλάτα με κρεμμυδάκια φρέσκα ελιές αλάτι ρίγανη άνηθο.  Επειδή εμείς και πολλοί είμασταν και φαγανοι  η μάνα μου τα μισά τα έβαζε στο φούρνο με σπανάκι κρεμμυδάκια άνηθο  και διάφορα χόρτα. Ήταν πολύ καλά. Ένα φαγητό ακόμα ήταν τα καβούρια βραστά ή ψητά. Τα μάζευαν τα αγόρια στο ποτάμι ή στις βρύσες. Αφού έβραζαν νερό με αλάτι τα έριχναν ζωντανά μέσα μόλις κοκκίνιζαν καλά  ήταν έτοιμα για να τους βάλουν λεμόνι και να τα φαν. Ντομάτες, αγγούρια μελιτζάνες πιπεριές και άλλα καλοκαιρινά τότε δεν είχαμαν. Και όμως όλα ήταν πλούσια γιατί είχαμε καλή όρεξη και αγάπη μεταξύ μας. Καλή Σαρακοστή.

Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά.