Γάμος χωρίς σφαχτά δεν γίνεται.- Πόλεμος χωρίς θυσίες δεν γίνεται.

Πέρδικα στα παραθύρια μαντζουράνα στο κατώι,- ασυναρτησία βλακεία.

Έβγαλα λαγό.- Αυτό λέγεται όταν ανακινούντες υπόθεση ξετρυπώνωμε κτι το σημαντικόν συνήθως σκάνδαλον ή απάτη εις βάρος μας.

Ούτε είχε ο παπάς γουρούνια ούτε θα αποκτήσει-. Η παροιμία λέγεται επί μεγάλης φτώχειας, Επίσης λέγεται και επί ελλείψεως κάποιου πράγματος πάντα από το σπίτι έστω και αν δεν υπάρχει φτώχεια.

Βγήκε το στυλιάρι από το λόγγο και έκοψε όλο τον λόγγο-. Παροιμία επισημαίνουσα τον κίνδυνον της προδοσίας, και της υπουλότητας.

Κάλλιο σκύλο Σελλιανίτη πάρεξ φίλο Ποποβίτη-.Τα δυο αυτά χωριά ήταν τα μεγαλύτερα και είχαν αντιζηλία και αλληλοπειράζουνταν. Η παροοιμία λέγεται και κάλιο σκύλο απ΄την Κρήτη πάρεξ φίλο Ποποβίτη.

Νηστεύει ο δούλος του Θεού ψωμί δεν έχει να φάει. Παροιμία λεγομένη επί αναγκαστικής νηστείας.Επίσης αποτελεί δικαιολογία κάποιων που δεν νηστεύουν διότι νήστευσαν αναγκαστικά 'αλλές μέρεςκαι είναι άδικο να μην φάν τώρα που τους έτυχε καλό φαγητό.

Μπήκε ο λύκος στα άντερα, Παροιμία που δείχνει ότι η πείνα σου ανοίγει την όρεξη και τρως σαν πεινασμένος λύκος.

Άλλο μπότι με ρακί, --λέγεται όταν μας προσφέρουν κάτι το οποίον ε'ιχαμε.Είναι ειρωνικό και λέγεται προς κατηγορίαν. [ μπότι η σταμνα.]

Θα γίνει Γκρίμποβον. --Η παροιμία σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή. Δεν γνωρίζουμε πως προήλθε κι αν αφορά το Γκρίμποβο Κουρέντων 'η το Γκρίμποβον Φιλιππιάδας.

Το μέσα της ελιάς και το έξω της καρύδας.--Η παροιμία λέγεται όταν κατά τη μοιρασιά μας γελούν, όταν επί ληρονομιάς μας αφήνουν τα άχρηστα ή και τίποτε, Διότι ούτε το κουκούτσι της ελιάς τρώγεται ούτε το έξω της καρύδας.

Από το βιβλίο του Βασίλη Παυλίδη Παροιμίες και Λα'ι'κά Ρητά.