Αποσπασμα απο το βιβλιο του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ Π. ΜΩΚΟΥ (Γνωριμία με τα αξιοθέατα του χωριού)
Σε απόσταση μόλις πενήντα μέτρων από το Μνημείο της Μάχης στον Αγιο Θεόδωρο και προς τη δυτική πλευρά αυτού συναντούμε την είσοδο του ονομαστ
ού τούνελ Φράγκου. Το τούνελ αυτό ονομάζεται "Κουμπές" από τους κατοίκους και έχει μήκος 200 περίπου μέτρων, ύψος από τον πυθμένα περί τα 8 μέτρα και πλάτος 3 μέτρα. Μέσα από το τούνελ αυτό περνάει μεγάλη ποσότητα νερού, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, το οποίο έρχεται από τις πηγές του Κεφαλόβρυσου και περνάει από τον υδρόμυλο Ντούμα ή Φράγκου όπου αξιοποιούνταν από αυτόν και ενώνεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων με τα νερά του Λίβερη και άλλων πηγών για να σχηματίσουν τον ιστορικό ποταμό Κωκυτό.
Το τούνελ ονομάζεται του Φράγκου γιατί, όπως μας πληροφορούν οι κληρονόμοι του υδρόμυλου Δημ. Ντούμα, συγχωριανού μας, γεγονός που είναι καθολική αντίληψη των παλαιοτέρων κατοίκων, η κατασκευή του οφείλεται στον ίδιο τον επιχειρηματία που δημιούργησε τον σημερινό Υδρόμυλο Ντούμα, ο οποίος μάλιστα για την κατασκευή του έφερε μηχανικούς από τη Βενετία, όπου είχε δημιουργήσει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα. Το έτος κατασκευής της αναφέρεται το χρονικό διάστημα μεταξύ 1750 και 1800. Άλλο ιστορικό στοιχείο για το έργο αυτό είναι ότι η γέφυρα είναι κατασκευασμένη με πέτρα και προκαλεί τον θαυμασμό σε όσους το γνωρίζουμε, γιατί αντέχει τόσα χρόνια, όταν μάλιστα δέχτηκε και δέχεται τεράστιες πιέσεις.
Και ο λόγος, διότι το τούνελ Φράγκου είναι και γέφυρα, αφού επάνω από αυτό περνάει η οδική οδός που συνδέει την Ηγουμενίτσα με την Παραμυθιά και από εκεί όλες τις πόλεις της Ελλάδας, αλλά και πέραν αυτής. Σήμερα το κομμάτι αυτό του δρόμου, από Ελευθεροχώριο μέχρι τον κόμβο Νεοχωρίου αποτελεί την Παραεγνατία οδό. Επομένως η γέφυρα αυτή δέχεται τεράστιες πιέσεις από το πλήθος των οχημάτων και μεγάλων κυβισμών μάλιστα που διέρχονται καθημερινά από την επιβίβαση και αποβίβαση στα μεγάλα πορθμεία στην Ηγουμενίτσα με προορισμό από και προς την Ιταλία. Γι' αυτό και ο κίνδυνος της κατάρρευσης της ιστορικής αυτής γέφυρας-τούνελ Φράγκου στον Άγιο Θεόδωρο είναι μεγάλος. Και οι συνέπειες από την καταστροφή της γέφυρας, όπως είναι απροστάτευτη σήμερα, θα είναι τεράστιες.
Πρώτον ένα ιστορικό γεφύρι-τούνελ θα καταστραφεί και δεύτερον υπάρχει κίνδυνος να παρασύρει στην πτώση του και ανθρώπινες ψυχές που, απευχόμαστε βέβαια, θα βρεθούν τυχόν επάνω σ' αυτό.
Ας επιληφθούν λοιπόν οι αρμόδιοι του θέματος αυτού προτού είναι αργά. Τους κινδύνους επισημαίνουμε και στην εφημερίδα μας "Η ΣΕΛΛΙΑΝΗ" με αριθ. φύλλου 90/2007. Ας μη κωφεύσουν άλλο οι αρμόδιοι. Η αδιαφορία είναι έγκλημα κατά της ζωής και του πολιτισμού μας.