ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ

ΠΕΤΡΕΣ ΣΕ ΝΕΦΡΑ, ΚΥΣΤΗ, ΧΟΛΗ

Νεφρών άμμος

Η άμμος των νεφρών είναι μικροί κόκκοι λεπτότατοι, σκληροί ή και μαλακοί, εξερχόμενοι μαζί με τα ούρα και με πόνους. Αυτή προέρχεται πολλές φορές, από τη στένωση ή χαύνωση των νεφρών, προπαντός από μια αμμώδη ύλη, η οποία ευρίσκεται στο αίμα του ανθρώπου, η οποία είναι από το είδος του πουριού, που βρίσκεται στα δόντια του ανθρώπου. Η άμμος με τον καιρό μπορεί να μεταβληθεί σε πέτρα της κύστεως και των νεφρών. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν άμμο στα σώματά τους, αλλά δεν την αισθάνονται όταν είναι λίγη.
* Παίρνουμε μισή οκά μαϊντανό, μισή οκά σέλινο, μισή οκά άγριο δυόσμο, 100 δράμια πεντάνευρα. Τα βράζουμε καλά και τα στραγγίζουμε, χρησιμοποιώντας ένα ψιλό τουλπάνι. Από αυτό το υγρό πίνει ο ασθενής πρωί, μεσημέρι, βράδυ, προ του φαγητού, από ένα φλιτζανάκι.

Πέτρες νεφρών
 
Οι πέτρες των νεφρών σχηματίζονται από την άμμο αυτών. Οι πάσχοντες δοκιμάζουν ένα βάρος στη μέση (η πέτρα πολλές φορές, όταν είναι μικρή, κατεβαίνει στην κύστη με πόνο ή χωρίς πόνο).
* Παίρνουμε μια οκά μαϊντανό με τα φύλλα και τις ρίζες. Τον πλένουμε καλά, τον βράζουμε και πίνουμε κάθε πρωί ένα ποτήρι μεγάλο νερού και ένα το βράδυ επί μία βδομάδα.
* Βράζουμε κάθε μέρα ½ οκά μαϊντανό με τις ρίζες μαζί, προσθέτουμε και 50 δράμια ρύζι αξεφλούδιστο. Όσο νερό θα μείνει, πίνουμε το μισό το πρωί και το άλλο το βράδυ. Αυτό γίνεται επί 15 ημέρες.

Πέτρα κύστεως
Η πέτρα της κύστεως σχηματίζεται στη φούσκα από την άμμο και την πέτρα των νεφρών. Οι πάσχοντες δοκιμάζουν μεγάλους πόνους και μετά δυσκολίας κατουρούν.
* Βράζουμε μαϊντανό και κουκούτσια κέδρου και πίνουμε κάθε μέρα από 1 ποτήρι του νερού.

Νεφρά (πρήξιμο)
 
Βράζουμε κουκούτσια κέδρου και πίνουμε το νερό.
* Βράζουμε 1 οκά παξιμάδι φρυγανιά, ½ οκά πατάτες, ½ οκά κόλτο, ½ οκά αγριάδα χλωρή, ½ οκά κουκούτσια κέδρου σε 2 οκ. νερό. Θα πίνουμε από αυτό 3 ποτήρια κρασιού την ημέρα, έως ότου τελειώσει.

Ψαμμίαση
 
* Παίρνουμε 100 δράμια σκορπιδόχορτο, ½ οκά μαϊντανό με τις ρίζες, τα βράζουμε σε 1 οκά νερό και από αυτό πίνουμε δύο ποτήρια κρασιού την ημέρα, πρωί και βράδυ.
* Παίρνουμε 1 οκά μαϊντανό χωρίς ρίζες, 100 δράμια κουκούτσια κέδρου, τα βράζουμε σε 2 οκάδες νερό και πίνουμε 2 ποτήρια την ημέρα.

Λεύκωμα νεφρών
* Παίρνουμε ½ οκά αγριάδα και 4 πατάτεςκαι τα βράζουμε σε ανάλογο νερό, από το οποίο πίνουμε 1 ποτήρι την ημέρα. Θα κάνουμε επίσης και δίαιτα, με γάλα, γιαούρτι, πατάτες, ρύζι και λαχανικά. Όχι ψωμί.
* Παίρνουμε ½ οκά μαϊντανό, 1 οκά αγριάδα, ½ οκά πατάτες, 100 δράμια σκορπιδόχορτο, τα βάζουμε σε 2 οκάδες νερό και πίνουμε 2 ποτήρια, ένα το πρωί κι ένα το βράδυ.
* Βράζουμε 100 δράμια αγριάδα, 100 δράμια μαϊντανό και πίνουμε 1 ποτήρι το πρωί.

Χολόλιθος
     
* Βράζουμε 100 δράμια σκορπιδόχορτο, με ½ οκά μαϊντανό με τις ρίζες και 10 ρεβύθια, με ανάλογο νερό. Από αυτό πίνουμε δύο ποτήρια μικρά την ημέρα πρωί και βράδυ.
* Παίρνουμε μια χολή προβάτου, λίγο αλεύρι ρεβυθιού και τα ζυμώνουμε χωρίς νερό. Τα κάνουμε 12 χάπια και παίρνουμε 1 την ημέρα.

Πέτρα στομάχου
* Παίρνουμε μια χεριά ρεβύθια, τα κάνουμε αλεύρι, τα ζυμώνουμε με λίγο νερό και από αυτό κάνομε χάπια, από τα οποία παίρνουμε κάθε πρωί και βράδυ από 3.

Πηγές: http://www.ftiaxno.gr. και Μοναχού Γυμνάσιου «369 Συνταγές του καλόγερου-Θεραπεία με βότανα».