ΠΕΤΡΕΣ ΣΤΑ ΝΕΦΡΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ

Τα βότανα μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται από το σχηματισμό εναποθεμάτων στα νεφρά λίθων ή άμμου. Οι λίθοιή άμμος μπορούν να αποτελούνται από άλατα ασβεστίου του οξαλικού οξέως, από ουρικό οξύ, από φωσφορικά άλατα ή από ένα συνδυασμό τους με το αμινοξύ κυτισίνη. Αν γνωρίζουμε τη σύνθεση των λίθων, μπορούμε να εφαρμόσουμε το κατάλληλο διαιτολόγιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή όμως στις περισσότερες περιπτώσεις η σύνθεση των λίθων είναι άγνωστη, πρέπει να ακολουθήσουμε μερικές γενικές κατευθυντήριες γραμμές. Στις περιπτώσεις αυτές το διαιτολόγιό μας πρέπει να περιέχει λίγα οξέα. Για το λόγο αυτό, αποφεύγουμε τροφές που περιέχουν πολύ οξαλικό οξύ, όπως το σπανάκι.
Αντίθετα, δεν αποφεύγουμε το νερό, το οποίο είναι απαραίτητο, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες, για να καθαρίζεται ο οργανισμός μας. Πρέπει να πίνουμε τουλάχιστον 3 λίτρα νερό την ημέρα, το οποίο κατά προτίμηση να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Αν ιδρώνουμε πολύ, τότε πρέπει να αναπληρώνουμε το νερό που χάνουμε με την εφίδρωση.
Τα βότανα που χρησιμοποιούμε για να βοηθηθούμε σε μία τέτοια κατάσταση, είναι τα αντιλιθικά, τα οποία λειτουργούν διαλύοντας τους λίθους ή βοηθώντας στην αποβολή τους με τα ούρα, ενώ παράλληλα αποτρέπουν το σχηματισμό νέων αποθεμάτων.
Παράλληλα χρησιμοποιούμε διουρητικά, τα οποία αυξάνουν την ποσότητα των υγρών που περνούν από τα νεφρά. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλονται τα εναποθέματα.
Βέβαια ένας αριθμός βοτάνων έχουν δράση αντιλιθική και διουρητική παράλληλα. Τέτοια βότανα είναι ο δίανθος, το πολύκομπο, το σκορπίδικαι οι σπόροι πεντάνευρου.
Τα ουρικά μαλακτικάόπως το πεντάνευρο, τα γένια καλαμποκιού, η αγριάδα και τα φύλλα αλθαίας ανακουφίζουν τις βλεννογόνους μεμβράνες και τις προφυλάσσουν από τον ερεθισμό, που προκαλείται λόγω της τριβής.
Αν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης, πρέπει να χρησιμοποιηθούν αντιβιοτικά, όπως η αχιλλέα, ο αρκτοστάφυλος και η εχινάκια.

Ένα μείγμα, για προβλήματα από λίθους ή άμμο στα νεφρά είναι το ακόλουθο:
- δίανθος (1 μέρος)
- πολύκομπο (1 μέρος)
- σπόροι πεντάνευρου (1 μέρος)
- σκορπίδι (1 μέρος).
Παρασκευή του: Σιγοβράζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού από το μείγμα σε 1 φλιτζάνι νερό για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα. Αν υπάρχει τάση για σχηματισμό νεφρολίθων, μπορούμε να πίνουμε προληπτικά αυτό το ρόφημα μία φορά την ημέρα.

Κολικός του νεφρού
Αν μία μικρή πέτρα φτάσει στον ουρητήρα και κολλήσει εκεί, μπορεί να τον αποφράξει, εμποδίζοντας τη ροή των ούρων, και να προκαλέσει κολικό του νεφρού. Είναι συχνή ούρηση μία δυσάρεστη κατάσταση, που συνοδεύεται από ισχυρό πόνο. Εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αντισπασμωδικά βότανα, όπως το βιβούρνο ή η βαλεριάνα, αλλά η κρίση θα σταματήσει εντελώς μόνο όταν μετακινηθεί ή αποβληθεί η πέτρα.
Οι πέτρες στα νεφρά είναι στην πραγματικότητα τα υπολείμματα που έχουν συσσωρευτεί στα νεφρά. Οι πέτρες στα νεφρά εμφανίζονται σε διάφορες διαστάσεις. Το γκρέιπφρουτ μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, ενώ οχυμός μούρωνβοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.
Ένας φυσικός τρόπος πρόληψης είναι η σωστή διατροφή, για να διασφαλίσουμε, με βιταμίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, που βοηθούν στη διάλυση των λίθων. Η είναι επίσης χρήσιμη και αποτελεί μια φυσική θεραπεία για τις πέτρες στα νεφρά. Πρέπει επίσης να αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα.

 
Άλλες φυσικές θεραπείες:
1. Χυμός λεμονιού: ½ φλιτζάνι καθαρός χυμός λεμονιού ημερησίως μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα κιτρικών στα ούρα και μπορεί να προστατεύσει τα νεφρά από τις πέτρες.

2. Χυμός φραγκοστάφυλου.

 
3. Αγριάδα:
Περιγραφή: Είναι πολυετές αυτοφυές χόρτο, με πολύ μακριές περιπλεκόμενες ρίζες. Τα φύλλα του είναι στενά, ταινιοειδή και γλαυκοπράσινα, το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκ. Υπάρχουν διάφορα είδη, ανάλογα με τις περιοχές, συναντάται ακόμα και σε περιοχές με υψόμετρο τα 2000 μέτρα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:Είναι από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά και συμπεριλαμβάνεται σε πολλούς συνδυασμούς για τη θεραπεία του προστάτη. Φυσικό αντιβιοτικό και από τα πιο φημισμένα διουρητικά. Είναι μαλακτικό χωρίς παρενέργειες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες και μειώνει τη χοληστερίνη του αίματος. Βοηθά ενάντια στους ηπατικούς και νεφρικούς κολικούς, στις πέτρες στη χολή, στη χρυσή-ίκτερο και την κυτταρίτιδα. Δρα ως αντισηπτικό και αντιφλεγμονώδεςσε ουρικές λοιμώξεις, όπως κυστίτιδα, ουρηθρίτιδα, προστατίτιδα (σε άριστο συνδυασμό με αχιλλαία), στους ρευματισμούς και τα αρθριτικά, τις ασθένειες του δέρματος και την ηπατίτιδα. Είναι ωφέλιμο για νεφρόλιθουςκαι ψαμμίαση (άμμο στα νεφρά).
Η αγριάδα θεωρείται γενικά άριστο διουρητικό, που συστήνεται ιδιαίτερα στην παιδική θεραπευτική, ενώ είναι αποτελεσματική κατά της έμφραξης των αδένων και κατά του εκζέματος. Το απόζεμα (πτισάνη) της αγριάδας (σύμφωνα με το Foureroy, τα βλαστάρια και τα φύλλα είναι πιο αποτελεσματικά από τις ρίζες) είναι φάρμακο γνωστό σ' όλο τον κόσμο, που χρησιμοποιείται για μαλακτικό, δροσιστικό και αντιφλεγμονώδες, ιδιαίτερα σε οξείες αρρώστιες και διαλείποντες πυρετούς (θέρμες), γαστρεντερικές φλεγμονές, φλεγμονές ουροφόρων οδών. Το απόζεμα αγριάδας + γλυκόριζας χρησιμοποιείται ως αντιδιψικό, αντιπυρετικό και διουρητικό. Ένα πυκνό αφέψημα αγριάδας, εξάλλου, σύμφωνα με το Schenk, είναι θαυμάσιο φάρμακο κατά των οργανικών παθήσεων του στήθους και του στομαχιού, ιδιαίτερα μάλιστα του πυλωρού, καθώς αποκαθιστά την τέλεια λειτουργία του. Αυξάνει τη ρευστότητα του αίματος και συστήνεται κατά της φλεγμονής της ουροδόχου κύστης (οι σκύλοι κι οι γάτες τρώνε τα τρυφερά φύλλα του βλαστού, για να κάνουν εμετό).
Χρήση:Για θεραπευτικούς σκοπούς, χρησιμοποιούνται τα φύλλα και κυρίως η ρίζα της. Παρασκευάζεται ως αφέψημα: ρίχνουμε δύο κουταλιές του τσαγιού κομμένο ρίζωμα σε ένα φλιτζάνι νερό και το σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

4. Μαλλιά καλαμποκιού: Aν ο οργανισμός σας έχει προδιάθεση να δημιουργεί πέτρες ή άμμο στα νεφρά, δοκιμάστε το αφέψημα από «μαλλιά» του καλαμποκιού, δηλαδή τους στήμονες που υπάρχουν στην κορυφή κάθε κώνου καλαμποκιού, που θα βρείτε στα καταστήματα που πωλούν βότανα. Aν βράσετε 20 γραμμάρια στήμονες καλαμποκιού για 15 λεπτά σε 1 λίτρο νερό και πίνετε 1 φλιτζάνι κάθε 4 ώρες, το αφέψημα αυτό θα λειτουργήσει ως διουρητικό.

5. Χυμός μούρων: ο χυμός μούρων βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

6. Μαγνήσιο και βιταμίνη Β6: Η έλλειψη μαγνησίου και βιταμίνης Β6 συνδέονται, επίσης, με πέτρες στα νεφρά και το γκρέιπφρουτ μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση του ιατρού σας ή την επίσκεψη σε άλλον ειδικό της υγείας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή, ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Πηγές: http://www.bioathens.com/    και   http://www.phyto.gr.