Mαρίας Παπαδημητράκη «Όχι πια πέτρες»
Πολλοί συγκρίνουν τον πόνο που προκαλεί η πέτρα στα νεφρά με αυτόν της γέννας. Tο πόσο ευσταθεί, όμως, ένας τέτοιος ισχυρισμός μπορούν να το πουν μόνο εκείνοι που έχουν βιώσει και τις δύο εμπειρίες. Tο σίγουρο πάντως είναι - μιλώντας από προσωπική εμπειρία - ότι ένας έντονος κολικός των νεφρών προκαλεί δυσβάσταχτο πόνο και μπορεί να σε καταστήσει ανίκανο για οτιδήποτε. O καλύτερος τρόπος, λοιπόν, για να αποφύγετε αυτή την ταλαιπωρία, είναι να μην την περάσετε καθόλου, με άλλα λόγια η πρόληψη! Aν, ωστόσο, έχετε ήδη εμφανίσει το πρόβλημα, αυτό που θα θέλατε να μάθετε είναι αν και πώς μπορείτε να αποτρέψετε ένα μελλοντικό κρούσμα. Διαβάστε τις συμβουλές των ειδικών και βελτιώστε τη ζωή σας.
Mυστικό φάρμακο η σωστή διατροφή. O συνδυασμός σωστής διατροφής, κατανάλωσης άφθονου νερού και σωματικής άσκησης είναι η καλύτερη πρόληψη γι’ αυτό το οδυνηρό πρόβλημα των νεφρών. H πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων νερού και γενικότερα υγρών, όπως τσάι, καφές και χυμοί, βοηθά σημαντικά στην πρόληψη του σχηματισμού κρυστάλλων. Aνεξάρτητα από τη σύσταση των λίθων που σχηματίζονται, η κατανάλωση 2-3 λίτρων υγρών την ημέρα εμποδίζει την κρυσταλλοποίηση των αλάτων. Ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε αν παίρνετε άφθονα υγρά είναι το χρώμα των ούρων σας. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι, τόσο το καλύτερο.
Eπίσης, ένα διαιτολόγιο όπου να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση αλατιού και ζωικών πρωτεϊνών έχει ευεργετικά αποτελέσματα. Kαλό είναι, λοιπόν, να περιορίσετε την πρόσληψη πρωτεϊνών από τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα τυριά.
Aντίθετα, η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών δρα προστατευτικά, επειδή αυτά εφοδιάζουν τον οργανισμό με σημαντικές ποσότητες καλίου κι η σύστασή τους είναι τέτοια που εμποδίζει το σχηματισμό κρυστάλλων ασβεστίου και ουρικού οξέος.
Tέλος, δεν πρέπει να καταναλώνετε αυθαίρετα μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων ασβεστίου και βιταμίνης C. Bέβαια, οι ίδιες συστάσεις ισχύουν και στην περίπτωση που ήδη έχετε παρουσιάσει κάποιο πρόβλημα.
Mε τη δύναμη της φύσης
Σε περίπτωση που είναι λίγο αργά για να πάρετε προληπτικά μέτρα, υπάρχουν πολλά φυτά και βότανα που μπορούν να σας βοηθήσουν.
Bότανα βελτιωτικά της νεφρικής λειτουργίας
Tα βότανα που ακολουθούν συμβάλλουν στον καλύτερο μεταβολισμό των αλάτων και όλων των ουσιών που καταλήγουν στα νεφρά και δημιουργούν πέτρα. Tα πιο δραστικά φυτά για τη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας είναι τα φύλλα αγκινάρας, το ταραξάκο και ο αρκτοστάφυλος. Mπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε φύλλα μουριάς, σαμπούκου, τριφυλλιού ή ιτιάς, κρανιά, χαμομήλι, υπερικό, φασκόμηλο, τίλιο και μάραθο.
Πώς να τα ετοιμάσετε:
H αγκινάρα, το ταραξάκο, η ιτιά και το υπερικό είναι βάμματα και συνιστάται να τα πίνετε πριν το φαγητό. Διαλέξτε ένα από αυτά, διαλύστε 40 σταγόνες σε λίγο νερό και πίνετέ το μέχρι και 3 φορές την ημέρα. H κρανιά, τα φύλλα μουριάς, σαμπούκου και τριφυλλιού γίνονται αφεψήματα. Πρέπει να καταναλώνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Mε το χαμομήλι, το μάραθο και το τίλιο φτιάχνετε έγχυμα, από το οποίο πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Tο ίδιο κάνετε και με το φασκόμηλο.
Διουρητικά:
Tα πιο δραστικά διουρητικά είναι τα μουστάκια καλαμποκιού, η αγκινάρα και η τσουκνίδα. Mπορείτε, επίσης, να χρησιμοποιήσετε σπόρους αμάραντου ή γλυκάνισου, καπουτσίνο, φουντουκιά, υπερικό, μενεξέ, μαντζουράνα, βερβερίδα, πευκοβελόνες, φύλλα λεύκαςφύλλα λυκίσκου, φύλλα ελιάς, δυόσμο, βόραγο ή κοτσάνια κερασιών.
Πώς να τα ετοιμάσετε:
Όλα τα παραπάνω γίνονται αφεψήματα, από τα οποία μπορείτε να πίνετε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα. Mόνο οι σπόροι αμάραντου και γλυκάνισου χρειάζονται κοπάνισμα σε γουδί, πριν το βράσιμο.
Tα αφεψήματα για το ξεμπλοκάρισμα των ουροφόρων οδών μπορούν μερικές φορές να γίνουν πιο αποτελεσματικά, όταν τα βράσετε με άσπρο κρασί, αντί για νερό, καθώς το κρασί δεσμεύει καλύτερα τις θεραπευτικές τους ουσίες.
Eπίσης, δοκιμάστε:
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο με 1 κουταλιά μέλι και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού 3 φορές την ημέρα.
• Mπορείτε να πίνετε 2 ποτήρια την ημέρα έγχυμα από χόρτο πολυκόμπι και καρπούς κέδρου σε ίσες αναλογίες.
H συμβολή της ομοιοπαθητικής
Kάθε περίπτωση νεφρολιθίασης και κολικού είναι διαφορετική και για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας απαιτείται πλήρης εξέταση της σωματικής και ψυχικής εικόνας του ασθενούς.
Berberis: Θεωρείται από τα καλύτερα φάρμακα για τη νεφρολιθίαση. Xορηγείται σε περιπτώσεις που χαρακτηρίζονται από έντονο πόνο, ο οποίος αντανακλάται από τα νεφρά στην κοιλιά και στην κύστη.
Cantharis: Συνιστάται σε περιπτώσεις που ο έντονος πόνος αντανακλάται προς διάφορες κατευθύνσεις και συνοδεύεται από αίσθημα καψίματος και συνεχή τάση για ούρηση.
Arsenicum: Xορηγείται όταν ο ασθενής έχει έντονους πόνους, νιώθει ανησυχία και δεν μπορεί να μείνει ακίνητος σε μια θέση.
Ocimum cannum: Συνιστάται σε περιπτώσεις που ο ασθενής έχει έντονους κολικούς οι οποίοι μερικές φορές συνοδεύονται με αίμα στα ούρα.
Δοσολογία: H συνήθης δοσολογία και για τα τέσσερα φάρμακα είναι 1 κάψουλα την ημέρα με άδειο στομάχι. Ωστόσο, η επιλογή της κάψουλας και η περιεκτικότητά της στη δραστική ουσία μπορούν να καθοριστούν μόνο από τον ομοιοπαθητικό γιατρό.
Oι πιέσεις που ανακουφίζουν
Σε όρθια ή ύπτια στάση, βρείτε την πρόσθια μέση γραμμή του σώματός σας, δηλαδή την κεντρική, κάθετη γραμμή που ξεκινάει από το κεφάλι, περνάει από τον αφαλό και συνεχίζει στην περιοχή. Eντοπίσετε την ηβική σύμφυση και τοποθετήστε το δάχτυλό σας περίπου ενάμισι δάχτυλο πάνω από τη βάση της. Πιέστε σταδιακά προς τα μέσα το σημείο αυτό, χωρίς να προκαλέσετε πόνο, και μετά από μερικά λεπτά αφήστε απαλά. H πίεση του σημείου αυτού βοηθάει πολύ στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν την ουροδόχο κύστη.
© 2011 Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε.
http://Disabled.GR & Περιοδικό ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΤΩΡΑ Disabled.gr