Γνωρίζετε οτι ...

 

Πηγή: http://www.paramythia-online.gr/

 

Από έγγραφα που βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο Παξών, πληροφορούμαστε, πως η προέλευση ορισμένων από τους σημερινούς κατοίκους του νησιού π.χ. οι Βελλιανίτες ή Βελιανίτες, ήλθαν στο νησί περίπου το 1550 από τη Βέλλιανη της Παραμυθιάς (συμβολαιογράφος Παξών Ν. Όρφανος αριθ. 3295/1855).

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Από την Παραμυθιά, περνάει το Ευρωπαϊκό μονοπάτι πεζοπορίας E6 με διάρκεια 8,2 ώρες, σε 300m υψόμετρο (στους πρόποδες του Κορύλα) και απόσταση 32 χλμ!!

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Στο μόνιμο τοπικό ιστορικό αρχείο Παραμυθιάς σε "Γ.Α.Κ. (Γενικά Αρχεία του Κράτους) διασώζεται το αρχείο της εμπορικής εταιρείας Παναγιώτη Ρίγγα & υιών, 1864-1953!!

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Το ενδημικό είδους Chorthipus lacustris (Ορθόπτερα) είδος, υπάρχει μόνο στην Παραμυθιά και στην Παμβώτιδα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Η οικολογική του σημασία είναι τεράστια!!

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Την λίστα με τα ονόματα των 49 Ηρώων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς με την συνεργασία αλβανικών συμμοριών των τσάμηδων, την συνέταξε ο Μοζάρ Ντίνο (ένας από τους αρχηγούς των τσάμηδων)!!

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Ο Παραμυθιώτης δικηγόρος Δημήτριος Βότσης που γεννήθηκε το 1848 στην Πάτρα, διατέλεσε δήμαρχος Πατρών και Βουλευτής το 1895 στο συνδυασμό του Αχ. Γεροκωστόπουλου. Δήμαρχος της Πάτρας εκλέχθηκε τρεις φορές συνέχεια (1899, 1903, 1907) και το όνομα του συνδέθηκε με τα μεγαλύτερα έργα της εποχής του. Η ηλεκτροδότηση της πόλης, οι αλλαγές και η δημιουργία του λιμανιού είναι ορισμένα από τα έργα του. Το 1918 ανεγέρθηκε προτομή του Βότση στην πλατεία Τριών Συμμάχων στην Πάτρα.

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Οι δημοτικοι χοροί Μαλίκμπασης, Τσιτομήτρος, Μαρίκα, Μαύρο Πουλάκι, Παραμυθιά, Καραμαντάτικο, Μπεράτι, Οσμαν Τάκας, Πέρδικα, είναι αποκλείστηκα χοροί της Παραμυθιάς και του Σουλίου και έχουν διαδοθεί σε όλο το κόσμο σαν ορισμένοι από τους καλύτερους παραδοσιακούς χορούς.

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Ο Αγ. Αναστάσιος ο Νεομάρτυρας, καταγόταν από την Παραμυθιά. Κατά την Τουρκοκρατία αφού συνελήφθηκε και βασανίστηκε για να αλλαξοπιστήσει, στις προτάσεις του πασά ο Αναστάσιος απάντησε: " Χριστιανός γεννήθηκα, χριστιανός και θα πεθάνω με τη βοήθεια του Χριστού μου. Όσο για τα αγαθά που μου υπόσχεσαι δεν ενδιαφέρομαι καθόλου, διότι έχω πολλά αγαθά αιώνια, πού βρίσκονται στους ουρανούς και δεν έχουν καμιά σύγκριση με τα παρόντα". Με τα λόγια αυτά ο Αναστάσιος, κατόρθωσε και έκανε χριστιανό τον γιο του πασά. Ο δε ’γιος, αφού βασανίστηκε μέσα στη φυλακή με τον πιο φρικτό τρόπο, τελικά αποκεφαλίστηκε έξω από την Παραμυθιά κοντά σ' ένα Μοναστήρι στις 18 Νοεμβρίου 1750. Το Ιερό λείψανό του ενταφίασαν με τιμές οι μοναχοί του Μοναστηριού αυτού.

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών (ΑΣΚΤ) έχει προγραμματίσει και υλοποιεί σύντομα σημαντικό έργο Πολιτισμού στην Ήπειρο. Πρόκειται για τον Καλλιτεχνικό Σταθμό που θα ανεγερθεί και θα λειτουργήσει με οικονομικούς πόρους και με την οργανωτική ευθύνη της Σχολής στην Παραμυθιά.

 

 Γνωρίζετε ότι:

 

Στο αρχαίο κάστρο της Ελέας, το 1985 ανασκάφηκαν δύο στοές (μία εξ' αυτών μήκους 40.40 Χ 8.50 μ. με εσωτερική πεσσοστοιχία), και μία αποθήκη τραπεζοειδούς σχήματος, μήκους 18 και πλάτους 14 μέτρων