για τα φύλλα. Μισό κιλό αλεύρι, ένα ποτήρι ζεστό νερό, αλάτι και ένα φλιτζάνι του καφέ λάδι.
Για τη γέμιση, ένα κιλό κολοκύθι τριμμένο, 4 αυγά 300 γραμμάρια φέτα. μισό κεσέ γιαούρτι ένα φλιτζάνι ρύζι αλάτι  δυόσμο  και πιπέρι λάδι κατά βούληση.,Ζυμώνουμε το αλεύρι με το νερό το αλάτι και το λάδι να γίνει μια ζύμη εύπλαστη. 
Τρίβουμε το κολοκύθι και το βάζουμε στο σουρωτήρι με λίγο αλάτι να χάσει το νερό του. Βάζουμε σε μπολ το κολοκύθι το τυρί τριμμένο τα αυγά ελαφρά χτυπημένα το αλάτι το πιπέρι το λάδι το δυόσμο  και το γιαούρτι.Ανοίγουμε τα φύλλα και στρώνουμε τρία κάτω αφού τα λαδώνουμε ένα ένα και ρίχνουμε μέσα τη γέμιση. Σκεπάζουμε με τα δύο μικρότερα φύλλα και κάνουμε τον κρόθο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου έως να ροδοψηθεί.
 
Κολοκυθόπιτα αλμυρή.
Μια δόση ζύμης για τα φύλλα. Ένα κιλό κολοκύθι, ένα ποτήρι γάλα μισό κιλό τυρί φέτα 4 αυγά λαδι αλάτι λίγο --η φέτα είναι αλμυρή--και ένα ποτήρι ρύζι. Βάζουμε το κολοκύθι να βράσει με το γάλα και ρίχνουμε μέσα να βράσει και το ρύζι. όταν κρυώσει το κολοκύθι με το ρύζι ρίχνουμε τη φέτα τριμμένη και τα υπόλοιπα υλικά. Ανοίγουμε τα φύλλα μας και στρώνουμε τρία κάτω δύο επάνω αφού βάζουμε τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
 
Τα φύλλα της τεμπέλας.
Ζυμώνουμε μισό κιλό αλεύρι με ένα ποτήρι νερό ένα αυγό λίγο αλάτι και λάδι. Κάνουμε μια ζύμη εύπλαστη και τη χωρίζουμε σε επτά μικρά 
μπαλάκια. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι στο μέγεθος ένος μικρού πιάτου. Και τα ενώνουμε βάζοντας ανάμεσα τους λιωμένο βούτυρο ή λάδι. όταν βάλουμε τέσσερα ανοίγουμε ένα φύλλο που το βάζουμε στο ταψί μας αφού το λαδώσουμε. Με τα άλλα τρία ανοίγουμε ένα άλλο φύλλο με το οποίο σκεπάζουμε την πίτα μας. Στην Θεσπρωτία δεν έκαναν σφολιάτα.
 
Κολοκυθόπιτα γλυκιά ,
Ένα κιλό κολοκύθι τριμμένο,  ένα τέταρτο καρύδια χοντροκομμένα, ένα τέταρτο σταφίδα σουλτανίνα,ένα φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη ή σιμιγδάλι κανέλα και γαρίφαλο τριμμένα μισό ποτήρι ζάχαρη  μισό ποτήρι βούτυρο  και ένα ποτήρι ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα από πάνω.
Για τη ζύμη.Μισό κιλό αλεύρι ένα αυγό μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι νερό  λίγο λάδι. Ετοιμάζουμε το κολοκύθι και το ενώνουμε με τα υλικά της γέμισης. Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα και στρώνουμε τρία φύλλα κάτω και αφού βάλουμε τη γέμιση σκεπάζουμε με τα δυο φύλλα. Πάντα αφού τα βουτυρώσουμε. Όταν ψηθεί την ραντίζουμε με τη ζάχαρη άχνη  και λίγη κανέλα.Λέω ραντίζουμε γιατί τη ζάχαρη την άχνη τη ρίχνουμε με τρυπητό για να πέσει αφράτη.
 
Κολοκυθόπιτα  χωρίς φύλλα.Υλικά. Ένα κιλό κολοκύθι τριμμένο, ένα τέταρτο φέτα, 4 αυγά, 250 γραμμάρια αλεύρι,αλάτι πιπέρι δυόσμο λάδι ή βούτυρο. 
τρίβουμε το κολοκύθι και το βάζουμε σε ένα μπολ. μέσα ρίχνουμε ένα τέταρτο τυρί φέτα και 4 αυγά αλάτι πιπέρι δυόσμο και αλεύρι ένα τέταρτο του κιλού.  και μισό κεσέ γιαούρτι. λίγο λάδι ή βούτυρο.Βουτυρώνουμε ένα σινί και μέσα ρίχνουμε την κολοκυθόπιτα. Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.     
Αλεξάνδρα Παυλίδου Θωμά. Οι συνταγές είναι από την γιαγιά μου και την αείμνηστη αδελφή του πατέρα μου Αθηνά Παυλίδου  ΦουντάΓ Καθηγήτριας οικιακής οικονομίας.