Αλήθεια τι βότανα μαζεύετε; Σιδερίτη, //τσάι του βουνού// φασκόμηλο,ντιντιλίνα, κρόκο, μελισσοβότανο, σπόρους από σινάπι, βάλσαμο, ρίγανη, θυμάρι,σπόρια μάραθου, θρούμπη,μουρτζα, κεδρομπούμπουλα,δάφνη, μυρτιά, καρυδόφυλλα, //μαζύ με κέδρο είναι εντομοδιώκτης// ραδίκι αυτό με τους κονδύλους, φροξυλάνθια, αγριόδυοσμο, φύλλα ελιάς αράντιστα, //αντιυπερτασικό και αντικαρκινικό,//κλπ.Και αν βρήτε πιπεριές ώρημες τις στεγνώνετε και τις στουμπίζετε στο γουδί να γίνουν πιπέρι.Το σαλέπι θέλει κόπο γιατί οι βολβοί του είναι βαθιά στο έδαφος. Εγώ βάζω ξυλάκια όταν είναι ανθισένος και τους βγάζω το Φθινόπωρο. Πάντα αφήνουμε τα πιο υγειή για να ρίξουν σπόρους για να υπάρχουν πάντα.
Θερμόχορτι, ιτιά, //αντιπυρετικό, σάλιξ λέγετε η ιτιά και σαλικιλικό οξύ ή κάπως έτσι η ασπιρίνη. Το μοσχοσίταρα μας το δίνουν αυτοί που το φυτεύουν και με αυτό αρωματίζουμε το ψωμί // μια κουταλιά μοσχοσίταρο και δυο κουταλιές ρεβύθια τα τρίβουμε στο μύλο του καφέ και το βάζουμε στο αλεύρι που θα ζημώσουμε. Από τη γιαγιά μου την Ελένη.